
January 26, 2024

Dear Director Knapp:Opinions

section. Your letter

states the following:

The South Carolina State Election Commission (SEC) writes to request an opinion

as to scope of political activity covered by South Carolina Code of Laws § 7-25-

180, which states:

(B) A candidate may wear within five hundred feet of the polling

place a label no larger than four and one-fourth inches by four and

one-fourth inches that contains the candidate's name and the office

he is seeking. If the candidate enters the polling place, he may not

(A) It is unlawful for a person to distribute any type of campaign

literature or place any political posters within five hundred feet of

any entrance used by the voters to enter the polling place, during

polling hours on an election day and during the early voting period.

The poll manager shall use every reasonable means to keep the area

within five hundred feet of any such entrance clear of political

literature and displays, and the county and municipal law

enforcement officers, upon request of a poll manager, shall remove

or cause to be removed any material within five hundred feet of any

such entrance distributed or displayed in violation of this section.
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attorney General
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Executive Director

South Carolina Election Commission
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The State Election Commission
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Finally, our August 9, 1974, opinion to Mr. James B. Ellisor, Executive Director of the

South Carolina



Id. (emphasis added); see also Op. S.C. Att’v Gen., 2008 WL 4489043, at 2-3 (September 30,

2008) (“Consistent with the above, in the opinion of this office, campaign literature and materials

such as campaign t-shirts, hats, pins, etc. should not be displayed or worn in an absentee precinct

and/or other polling places.”). These opinions consistently construed section 23-658.2 narrowly

to prohibit distributing campaign literature and placing political posters, but did not construe the

prohibition to apply to candidates or their campaign workers mere presence at polling places.

The amendments to section 7-25-180 do not expand the conduct prohibited thereunder. In

1 990, the General Assembly amended the statute to change the 200-foot prohibition zone to be

calculated from “any entrance used by the voters to enter the polling place” rather than from “the

building in which a polling place is located.” See 1990 Act No. 393, § 1 . In 1996, the statute was

amended to add subsection (B) which expressly permits candidates to be within the prohibition

zone with “a label ... that contains the candidate’s name and the office he is seeking.” 1996 Act

No. 466, §10.’ Within the polling place, a candidate “may not display any of this identification.”

1 The 1 996 Amendment appears to endorse the conclusion of our August 9, 1 974, opinion to Mr. James B.

Ellisor quoted above that suggests a candidate may have a name badge. Op. S.C. Att’y Gen., 1974 WL

28125 (August 9, 1974). The legislation also clarifies that it is permissible for the name badge to display

the office sought.
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The statute does not deal specifically with candidates or their workers campaigning

within two hundred (200) feet of the polls. However, it would be permissible for a

candidate to stand inside the two hundred (200) feet and shake hands with persons

coming to vote. It would be permissible for the person to wear a simple name badge

if the badge did not in any way advertise his political campaign.

candidate, i.e., name tags, bands on hats, bumper stickers, etc. would come within

the prohibition of this statute and could not be displayed within two hundred (200)

feet of the polls.

This Office recognizes a long-standing rule that it will not overrule a prior opinion unless

it is clearly erroneous or there has been a change in applicable law. Ops. S.C. Atty. Gen., 2017

WL 5203263 (October 31, 2017); 2017 WL 3438532 (July 27, 2017); 2013 WL 6516330

(November 25, 2013); 2013 WL 3762706 (July 1, 2013); 2009 WL 959641 (March 4, 2009); 2006

WL 2849807 (September 29, 2006); 2005 WL 2250210 (September 8, 2005); 1986 WL 289899

(October 3, 1986); 1984 WL 249796 (April 9, 1984). As described above, 1962 Cd6 Tm
(WL)Tj
113.9e365 Tm
(descri4r).



Because the amendments to section 7-25-180 did not change the statutory language

describing what conduct is prohibited, nor are we aware of a decision of our state courts contrary

to our prior opinions, we do not find those opinions to be clearly erroneous nor that there has been

a change in applicable law. Consequently, the August 9, 1 974, opinion to James B. Ellisor remains

this Office’s opinion with modification that the prohibition zone extends to five hundred feet. Op.

Id. at 613, 594 S.E.2d at 267. The Court found “no logical distinction” to permit the distribution

of campaign materials drafted by a governmental body within the prohibition zone while refusing

to allow private parties to do the same, Id. at 614, 594 S.E.2d at 267. The facts in W.J. Douan

decision did not afford an opportunity to explore the statute’s applicability to activities beyond the

distribution of campaign literature.

Id. The prior prohibitory language was moved to subsection (A) and was otherwise unaltered by
the amendment. Id. Finally, in 2022, section 7-25-180 was amended “to expand the prohibition

on distribution of campaign literature outside of polling places from two hundred to five hundred
feet,” and to extend the time it applies to include “the early voting period.” 2022 Act No. 150, §

39. In summary, these amendments have changed the location from which the prohibition zone is

calculated, its size, included the early voting period, and clarified that candidates may be present

with a name badge within the prohibition zone. The amendments did not, however, modify the

statutory language describing what conduct is prohibited. As a result, we do not find the General

Assembly intended to prohibit further conduct when it adopted the amendments to section 7-25-

180. See Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000) (“What a legislature says

in the text of a statute is considered the best evidence of the legislative intent or will.”).
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South Carolina Code Ann. § 7-25-1 80(A) prohibits the distribution of any type of

campaign literature within 200 feet of a polling place on election day. S.C. Code

Ann. § 7-25-1 80(A) (Supp.2002). The statute gives law enforcement officers the

authority to remove any such material upon the request of the poll manager. Id.

Section 7-25-1 80(A) was intended to grant poll managers authority to prevent

certain activity by members of the public on election day. In this case, the poll

managers themselves distributed the alleged “campaign literature” at the behest of

the County Election Commission.

This Office is unaware of any decision issued by our state courts that have construed

section 7-25-180 to prohibit the collection ofsignatures. This Office is aware ofone South Carolina

Supreme Court decision interpreting S.C. Code § 7-25-180. In W.J. Douan v. Charleston County

Council, 357 S.C. 601, 594 S.E.2d 261 (2003), the Court found the statute applied even to poll

managers distributing campaign material drafted by a governmental body.



Conclusion

Sincerely,

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Matthew Houck

Assistant Attorney General

Robert D. Cook

Solicitor General

For the reasons discussed more fully above, it is this Office’s opinion that S.C. Code § 7-

25-180 docs not prohibit a candidate or their campaign workers from collecting signatures in

support of a nominating petition within five hundred feet of any entrance used by voters to enter a

polling place. It is, however, possible for persons conducting a petition drive to violate section 7-

25-180 depending on the facts of a particular case. One can certainly envision a scenario where a

candidate or their workers wear clothing or set up a display which advertises the candidate to draw

attention to the petition drive. As our prior opinion stated, the display of those materials “would

come within the prohibition of this statute and could not be displayed within” the prohibition zone.

Op. S.C, Att’y Gen., 1974 WL 28125 (August 9, 1974). Finally, we note that activities within the

vicinity of a polling place are subject to election managers’ “authority to maintain good order.”

S.C. Code § 7-13-140; see also W.J. Douan, supra (“Section 7-25-1 80(A) was intended to grant

poll managers authority to prevent certain activity by members of the public on election day.”);

Cleveland v. City of Seneca SC, No. C.A. 8:09-626-HMHWMC, 2010 WL 1257566, at *3 (D.S.C.

Mar. 23, 2010) (“South Carolina provides election managers, like Moses, with the ability to

maintain peace and order in the immediate vicinity of a voting area on an election day.”).

S.C. Att’v Gen., 1974 WL 28125 (August 9, 1974). Again, section 7-25-180 “does not deal


