
December 13, 2023

Dear Captain Baird:

Law/Analysis

Section 56-5-765 governs investigations of traffic collisions involving a motor vehicle or
motorcycle of a law enforcement agency.

We understand you are seeking clarification regarding the application of section 56-5-765(B) “to
off-duty personnel in their personal vehicles and to include immediate family members.”

(A) When a motor vehicle or motorcycle of a law enforcement agency, except a
motor vehicle or motorcycle of the Department of Public Safety, is involved in a

traffic collision that: (1) results in an injury or a death, or (2) involves a privately-

owned motor vehicle or motorcycle, regardless of whether another motor vehicle

[O]ur agency responded to a traffic collision in our jurisdiction involving a small

sedan vehicle and a large commercial truck. Our officers responded quickly to the

scene of the collision and began completing their duties to investigate the collision,

notifying fire and EMS regarding injury complaints, and completing required

collision reports. During the investigation, the driver of the vehicle approached a

patrol sergeant, identifying herself as an employee of the South Carolina Highway

Patrol and requesting that the York County Sheriffs Office complete the collision

report due to the law outlining that the Sheriffs Office is to work all collisions for

highway patrol employees off-duty and in their personal vehicles and to also

include their immediate family members.

Alan Wilson
Attorney General

Captain William J. Baird

Clover Police Department

112 Bethel St.

Clover, SC 29710

We received your letter requesting an Attorney General’s opinion on the applicability of section

56-5-765 of the South Carolina Code (2018) when a state highway patrol officer is involved in a

collision while driving his or her personal vehicle. By way of background, you informed us:
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S.C. Code Ann. § 56-5-765.

Captain William J. Baird

Page 2

December 13, 2023

(G) For purposes of this section, “involved in a traffic collision” includes



As we have concluded in prior opinions,



We note this Office is unable to issue an advisory opinion to determine facts. As we have stated

in prior opinions, “[b]ecause this Office does not have the authority of a court or other fact-finding

body, we are not able to adjudicate or investigate factual questions.” Op. S.C. Att'v Gen., 2006

WL 1207271 (S.C.A.G. April 4, 2006) (alteration in original) (quoting Op. S.C. Att'y Gen., 1989

WL 406130 (April 3, 1989)). Therefore, because it would involve a determination of facts, we

cannot render an opinion as to which law enforcement department or agency should have

conducted the traffic collision investigation in the specific factual scenario described in your letter.

Because the language of subsection (B) clearly and unambiguously limits its application to traffic

collisions involving Department of Public Safety motor vehicles and motorcycles, we believe a

court would decline to extend the application ofsubsection (B) to an off-duty Department ofPublic

Safety employee or a member of their immediate family who is involved in a traffic collision while

driving his or her personal vehicle. See In re Hosp. Pricing Litig., King, 377 S.C. at 59, 659 S.E.2d

at 137 (“[I]n ascertaining the intent of the [Legislature, a court should not focus on any single

section or provision but should consider the language of the statute as a whole.”).

§ 56-5-765(B) (emphases added). The language contained in this subsection expressly states its

applicability to traffic collisions involving Department of Public Safety motor vehicles and

motorcycles; however, the language is silent as to off-duty Department ofPublic Safety employees

who are operating his or her personal vehicle. It is also silent as to Department of Public Safety

employees’ immediate family members. In contrast, subsection (C) of section 56-5-765 expressly

states its applicability to employees of law enforcement departments or agencies. §56-5-765(C)

(“A law enforcement department or agency must not investigate a traffic collision in which a motor

vehicle, a motorcycle, or an employee ofthat department or agency is involved that: (1) results in

an injury or a death, or (2) involves a privately-owned motor vehicle or motorcycle, regardless of

whether another motor vehicle or motorcycle is involved.” (emphasis added)). Moreover, in

Sheldon, the Court ofAppeals, citing to section 56-5-765(B), noted that “such collisions involving

a vehicle ofthe Department ofPublic Safety, including the Highway Patrol, must be investigated

by the sheriffs office in the county where the collision occurred.” 344 S.C. at 342-43, 543 S.E.2d

at 586 (emphasis added).
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When a motor vehicle or motorcycle of the Department of Public Safety is involved

in a traffic collision that: (1) results in an injury or a death, or (2) involves a

privately-owned motor vehicle or motorcycle, regardless of whether another motor

vehicle or motorcycle is involved, the sheriff of the county in which the collision

occurred must investigate the collision, regardless ofwhether the collision occurred
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Conclusion

Sincerely,

Based on the foregoing, we believe a court would determine subsection (B) of section 56-5-765 is

inapplicable when an off-duty Department of Public Safety employee is involved in a traffic

collision while driving his or her personal vehicle. We further opine subsection (B) would b38'l21 Tz
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