


Likewise, your letter distinguishes Op. S.C. Att’y Gen., 2019 WL 4729535 (Sept. 13,
2019) with



Law/Analysis

In short, neither of these two opinions resolves your question. These opinions should not

be cited as prohibiting the kind of lottery courier service described in your letter. While the

Likewise, the Smith opinion is not on point. As your letter indicates, the question at hand

does not involve “10 percenter” claims. Instead, “courier tickets are owned by the original

ordering party, and that party’s name is printed on the ticket itself.”

First of all, we agree entirely with your analysis regarding the Gossett and Smith

opinions. Neither of these opinions speak to the question at hand, i.e. whether lottery ticket

delivery services are legally allowed by South Carolina state law. The Gossett opinion predated

the creation of the South Carolina Lottery. The opinion addressed the issue of whether it was

legal at the time to buy lottery tickets in another state and



Moreover, pursuant to § 59-150-150, the Lottery Commission is required to “develop and

maintain a statewide network of lottery retailers to serve the public convenience and promote the

sale of tickets or shares and the playing of lottery games as defined in Section 59-150-20(7)

while ensuring the integrity of the lottery operations, games, and activities.” Importantly, § 59-

150-1 60(B) states explicitly that “[l]ottery game tickets must be sold only by the lottery retailer

named on the lottery retailer certificate.” Section 59-150-70(D)(2) makes clear that all sales for

lottery tickets must be for cash only. Payment by checks, credit cards, charge cards, or otherofandbycashserveortheofthemustclearcashbylotteryservecashonlythecards,alland

bytowhileand andPaymentor
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As your letter indicates, all lottery ticket purchases must occur “in person at the licensed

retailer location, utilizing cash to obtain the tickets in question.” Your argument, however, is

that a lottery courier service is not a “retailer” under the Act and that the Act “does not regulate

lottery couriers. You argue that there is no “sale” of lottery tickets by the courier service. See

Op. S.C. Att’y Gen., 1984 WL 159818 (Jan. 31, 1984) [a “sale” requires “a contract or

agreement between two parties by which a seller, in consideration of payment or a promise of

payment of a certain price in money, transfers to a buyer the possession of property.”]. Again,

rather than selling tickets, you liken a lottery courier to a food delivery service such as UberEats

or Door Dash. See Malzberg v. Josey, 282 A.3d 1109, 1111-12 (N.J.



See Colorado Office of the State Auditor, Colorado Lottery pp. 11-12 (November 2023).

In short, the South Carolina Education Lottery Act does not expressly prohibit, nor even

address lottery courier services. Nothing in the Act mentions “couriers”, but specifies that

lottery tickets must be purchased in person for cash from an authorized retailer (at a brick-and-

mortar store). As discussed above, neither the Gossett opinion (nor the Smith opinion) addresses

the legality of lottery courier services.

A general on-line publication discusses the status of lottery courier services in the United

States today. See Joyce, “Regulatory Review: Lottery Courier Services in the U.S.” (February

16, 2024). There, it was stated as follows:

electronically or through the courier’s website, electronically through the courier’s

app, or in hard copy through the mail.
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[IJottery courier services are third party companies that enable consumers to purchase

digital lottery tickets through mobile accounts or applications. Couriers fulfil lottery

ticket orders on behalf of their patrons from licensed state lottery retailers, the latter

of which is typically unaffiliated with and independent from couriers. In this blog,

we take a look at lottery courier services in the United States and give you a glimpse

of some of the applicable regulatory framework in states where lottery courier

services are explicitly regulated and subject to licensing conditions.

According to Lottery documentation, the first company that intended to operate under

the courier sales model in Colorado approached the Lottery in 2018, made a

presentation to the Lottery Commission in June, 2019, and began operating in

November 2019.

We note as a matter of historical significance that some form of a lottery courier service

sought recognition at the very outset of the operation of the South Carolina Education Lottery.

Apparently, a “shuttle and package delivery service” (G&E Limousine Shuttle) attended a forum

conducted by the South Carolina Lottery in October, 2001, shortly before the South Carolina

Lottery was to be implemented (in January, 2002). The purpose of G&E’s attendance at the

forum was to “find out G&E might be able to provide the lottery with courier service.” See 2001

WLNR 1410754 (The State, October 11, 20012) (“Companies Look To Cash In On Lottery”). It

is unclear what G&E proposed specifically, or what the business was told at the forum, or

whether or not there was any indication from Lottery officials that such activity was permitted or

not. We are unaware of whether the Gossett opinion was cited as prohibiting a lottery courier

service under the South Carolina Lottery Law. If it was, that would have been incorrect.

Needless to say, the Act regulating the Lottery was not changed or modified as a



As your letter indicates, lottery courier services are currently operating in
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In summary, the South Carolina Lottery Commission would need to resolve the factual

issue of whether a lottery courier is more akin to a “retailer” under the Act or an “UberEats”

delivery service. This Office cannot make such a factual determination in an opinion. The

Commission would also adjudge whether a lottery courier service is consistent with
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