
April 15, 2024

Dear Judge Griffith:

(emphasis in original). In light of the above, you ask, “Can a person without the four (4) years’

experience as an employee in Probate Court run for the position?”

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your letter

questions whether a particular statutory requirement to hold office as a probate judge in S.C. Code

§ 14-23-1040 is enforceable. The statute states:

NOTE: The provision of Section 14-23-1040 requiring a four-year college degree

or four years’ experience as an employee in a probate judge’s office in the State in

order to serve as a probate judge has not been precleared by the U.S. Department

of Justice and cannot be put into effect. See Section 5 of the Voting Rights Act of

1965, as amended.

No person is eligible to hold the office ofjudge of probate who is not at the time of

his election a citizen of the United States and of this State, has not attained the age

of twenty-one years upon his election, has not become a qualified elector of the

county in which he is to be a judge, and has not received a four-year bachelor's

degree from an accredited post-secondary institution or ifhe has received no degree

he must have four years' experience as an employee in a probate judge's office in

this State.

Alan Wilson
Attorney General

The Honorable Brenda S. Griffith

Probate Judge

Probate Court of Saluda County

1 00 East Church Street, Suite 4

Saluda, SC 29138
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S.C. Code § 14-23-1040 (2017) (emphasis added). As you point out, the Editor’s note

accompanying this statute states that the emphasized portion has not been precleared by the

Department of Justice. The note reads in full:
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While we recognize the state’s interest in establishing reasonable

qualifications for those who are to hold office, especially those of the nature here,

it cannot do so in a manner which weighs disproportionately upon its black

constituents, absent a convincing reason. See Doughtery County Board of

Education v. White, 439 U.S. 32, 42 n.12



There has, in fact, been a significant change to the preclearance regime of the Voting Rights

Act since the United States Supreme Court’s decision in Shelby County, Alabama v. Holder, 570

U.S. 529 (2013). In Shelby County the Court held that the coverage formula contained in § 4



The Shelby County decision did not directly address whether previously enacted legislation

that was objected to by the DOJ may now be enforced. The Court’s decision only applied to the

2006 reauthorization rather than earlier iterations of the Voting Rights Act. See Shelby Cnty, 570

U.S. at 553) (“And yet the coverage formula that Congress reauthorized in 2006 ignores these

developments, keeping the focus on decades-old data relevant to decades-old problems, rather than

current data reflecting current needs.”); see also Voketz v. Decatur, Ala., 904 F.3d 902, 908 (1 1th

Cir. 2018) (“Section 5's preclearance requirements no longer apply because, without § 4(b)’s

coverage formula, there are no covered jurisdictions for § 5 to apply to.”) (emphasis added). This

Office is unaware of any decision issued by the Fourth Circuit Court of Appeals authorizing

enforcement of legislation objected to by the DOJ before the 2006 reauthorization.2 In the absence

1 In fact, the opinion expressly stated Congress could draft a new coverage formula based on more current

data that may well be constitutional.
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preclearance provisions in § 5 were not found to be unconstitutional. Id.1 However, Justice

Ginsburg noted in dissent that, until Congress passes a new coverage formula, the Court’s holding

rendered the preclearance provisions in § 5 unenforceable. Id. at 587 (Ginsburg, J., dissenting)

(“The Court stops any application of § 5 by holding that § 4(b)’ s coverage formula is

unconstitutional.”).

We are of the opinion that any objections to legislation by the U.S. Department of Justice

pursuant to the preclearance requirements of Section 5 of the Voting Rights Act prior to

the decision in Shelby County are valid and prevent such legislation from being

effectuated.



Conclusion

2013 WL 5975618, at *3-4 (Miss. A.G. Oct. 28, 2013) (emphasis in original).

of any controlling precedent to the contrary, it is this Office’s



REVIEWED AND APPROVED BY:

met either qualification of having a four-year bachelor’s degree or four-years’ experience in a

probate court as those provisions remain unenforceable.
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'Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely, //

Matthew Houck

Assistant Attorney General


