
August 23, 2024

Dear Director Knapp:

S.C. Code §7-5-150.
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Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your letter

states the following:

In South Carolina, poll books for a given election, including primaries, are closed

thirty days before election day and for any resulting runoff:

The South Carolina State Election Commission (SEC) writes seeking your opinion

about a voter’s eligibility to vote in a primary runoff when the voter changes

residence during the interval between the primary election and the runoff.

The registration books shall be closed thirty days before each

election, but only as to that election or any second race or runoff

resulting from that election, and shall remain closed until the

election has taken place, anything in this article to the contrary

notwithstanding; provided, that the registration books shall be

closed thirty days before the June primary and shall remain closed

until after the second primary and shall likewise be closed thirty

days before the November general election.

Alan Wilson
Attorney General

Howard M. Knapp

Executive Director

South Carolina Election Commission

P.O. Box 5987

Columbia, SC 29250
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S.C. Code § 7-5-220 requires that “[e]xcept as provided in Section 7-5-150,

registration made thirty days or less before any election is not valid for that election

or any second race or runoff resulting from that election but such registration shall

be valid in any other election.”el619i79s4
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S.C. Const, art. II, § 10.
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Note that nothing in the law requires that a qualified elector must vote in an election

or primary election in order to secure their right to vote in a corresponding runoff.

This makes sense if an election and a subsequent runoff are indeed considered one

electoral event with one frozen set of qualified electors. The right to vote appears

to vest in the elector thirty days before an election, when it will not be certain that

a runoffwill even be necessary. However, consider that a qualified elector’s general

eligibility to vote starts at the most local level. Therefore, voter registrations are

tied to their declared voting residence. S.C. Code §§ 7-5- 120(A)(3); 7-5-170(2).

As noted earlier, Sec. 7-13-50 requires that, when necessary, a primary runoff will

be held two weeks after a primary election and will be governed by the same rules

as the election. Pursuant to Sec. 7-5-150 the poll books for the primary runoff will

The General Assembly shall provide for the nomination of

candidates, regulate the time, place and manner of elections, provide

for the administration of elections and for absentee voting, insure

secrecy of voting, establish procedures for contested elections, and

enact other provisions necessary to the fulfillment and integrity of

the election process.

Read together, the SEC interprets §§ 7-5-150 and 7-5-220 to indicate that an

election, including a primary election, and any ensuing runoff should be considered

one electoral event in which just one set of eligible electors may vote, those that

were registered at least thirty days before the election. Therefore, in a primary

election, no one who was not registered to vote at least



Law/Analysis

1 For purposes of



S.C. Code § 7-5-120. After a person has been registered to vote, aside from specific statutorily

defined circumstances, each elector may only “vote at the designated polling place within the

precinct of his residence.” S.C. Code § 7-7-91 0(A). Further, section 7-5-230 states that after a

person is registered, the county board of voter registration and elections (“county board”) must

hold a hearing regarding challenges to an elector’s qualifications.

of Columbia, 387 S.C. 131, 138,691 S.E.2d 465.468 (2010); see also Op. S.C. Att’y Gen., 2000

WL 1347162 (Aug. 25, 2000) (The meaning of related statutes and their effect must be determined

with reference to each other so as to “construe them together into one integrated system of law.”).

With these principles in mind, this opinion will analyze relevant election statutes to ascertain

legislative intent regarding whether electors who change residence between a primary election and

a runoff retain their eligibility to vote in the runoff election.
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(A) Every citizen of this State and the United States who applies for registration

must be registered if he meets the following qualifications:

(1) meets the age qualification as provided in Section 4, Article II of the

Constitution of this State;

(2) is not laboring under disabilities named in the Constitution of 1 895 of

this State; and

(3) is a resident in the county and in the polling precinct in which the elector

offers to vote.

(B) A person is disqualified from being registered or voting if he:

(1) is mentally incompetent as adjudicated by a court of competent

jurisdiction; or

(2) is serving a term of imprisonment resulting from a conviction ofa crime;

or

(3) is convicted of a felony or offenses against the election laws, unless the

disqualification has been removed by service of the sentence, including

probation and parole time unless sooner pardoned.

It is this Office’s opinion that the SEC’s interpretation of S.C. Code §§ 7-5-150, -220, that

only those electors who were registered to vote prior to thirty days before a primary election are

eligible to vote in an ensuing runoff, is consistent with the plain language of those statutes.

However, we find it is inaccurate to characterize registering to prior to this thirty-day period as

“vesting” a right to vote in an election or runoff. First, the statute listing qualifications to register

also lists reasons a person may be disqualified.



In the scenario presented, the elector notifies the county board of the changed address
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For instance, in Gecy v. Bagwell, 372 S.C. 237, 241, 642 S.E.2d 569, 571 (2007), “two voters cast
a ballot in a precinct where they previously were registered, but they no longer had a valid address
in that precinct at the time of the election.” The Court described how allowing an elector to vote
in a precinct in which he no longer resides violates the basic structure of our state election laws:

The disregard of the election statutes requiring electors to be residents of the

precincts in which they vote, as well as failing to follow the procedure outlined in
S.C. Code § 7-5^440 for those voters who have moved to a new precinct,

constitutes more than a mere irregularity or illegality. The precinct system is an

essential element of our voting process, and the failure of the two voters to adhere
to the statutory requirements for registration and voting requires their votes to be

rejected. Because the rejection ofthese two votes results in Gecy no longer carrying

a majority of the total votes cast, a new election must be held.

The use of precincts in our election process is a fundamental part of our statutory

scheme. See S.C. Code § 7-5-110 (1976) (“No person shall be allowed to vote at

any election unless he shall be registered as herein required.”) and S.C. Code § 7  Tm
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It must be noted that while



Considered together, these statutes generally allow qualified electors to correct their

residence information at their



Conclusion
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REVIEWED AND APPROVED BY:

elector’s ballot is subject to challenge if he lacks the qualifications to vote at the time the vote is

cast. Sec Op. S.C. Att’y Gen., 2008 WL


